Pređi na sadržaj

Saveti za dojenje

Dojenje je predivan način ishrane Vaše bebe koji ima nebrojeno benefita, ali može biti veoma izazovno posebno u početku pa nalaženje pravog puta nekad zahteva vreme. Ukoliko ste u problemu, ovaj vodič za dojenje će Vam pomoći da se snađete tokom prvih i najstresnijih dana dojenja.

Ukoliko ste u problemu, ovaj vodič će Vam pomoći da se snađete tokom prvih i najstresnijih dana dojenja.

Radite na položaju bebe i prijanjanju na dojku. Loše prijanjanje je čest problem dojenja, zbog toga je korisno odvojiti neko vreme da beba na pravi način prione na dojku i da ima dobar položaj. Za dobro prijanjanje beba mora široko da otvori usta, i da obuhvati dojku tako da je cela bradavica u njenim ustima. Ukoliko niste sigurni da ste dobro savladali tehniku dojenja potrežite pomoć patronažne sestre ili sestre obučene za laktaciju.

Hranite bebu kada traži. Novorođenčad ima potrebu za čestim hranjenjem, ponekad i na sat vremena u toku prvih dana i na svaka dva sata tokom prvih nedelja. Hranite bebu onoliko često koliko traži, zapamtite da ne možete da pretetate u hranjenju dojene bebe.

Stimulišite kontakt kože na kožu. Postavljanje skinute bebe na Vaše gole grudi podržava privrženost i dojenje jer stimuliše prirodne reflekse bebe da pravilno obuhvati dojku. Takođe direktan kontakt kože mame i bebe ima opuštajući i umirujući efekat.

Neka beba spava sa Vama. Boravak bebe u Vašoj sobi tokom prve godine čini noćno dojenje lakšim i pomaže da prepoznate bebine znake kada traži hranu.

Cucla. Cucla ili laža, pomaže bebi da zadovolji svoj potrebu za sisanjem, ali je ne treba davati bebi pre nego što nauči da pravilno obuhvati bradavicu tokom podoja, a to je tri do četiri nedelje nakon rođenja. Sisanje cucle ili flašice je drugačije od sisanja bradavice i može zbuniti bebu ako se počne suviše rano.

Brinite o Vašim bradavicama. Bolne i ispucale bradavice su uobičajene kod majki koje doje i mogu uzrokovati mnogo neprijatnosti. Loše prijanjanje bebe na dojku je najčešći izazivač problema, tako da probajte neke nove tehnike i pozicije u toku dojenja da bi se prijanjanje bebe pobojšalo. Primena proizvoda za bradavice kao što su čisti lanolin takođe mogu pomoći u olakšanju bola, kao i da pomognu prirodan proces zaceljenja bradavica.

Živite zdravo. Zdrav način života i pravilna ishrana će Vam pomoći da nadoknadite energiju i obezbedite adekvatnu proizvodnju mleka u toku perioda dojenja. Jedite puno povrća, voća i mahunarki, i obavezno unosite dovoljno tečnosti. Popijte čašu vode svaki put ili svaki drugi put kada dojite bebu. Takođe je važno i da se odmarate tako da odremajte kada i beba spava i ne ustručavajte se da od partnera ili druge bliske osobe potražite pomoć ukoliko Vam treba pauza.