Pređi na sadržaj

Prednosti dojenja

Prednosti dojenja su stvarne!

Majčino mleko sadrži sve hranjive sastojke koji su neophodni bebi i vremenom se sastav mleka usklađuje sa potrebama bebe koja raste.

Ne samo da je majčino mleko idealna hrana za odojčad, već i samo dojenje ima brojne emocionalne i zdravstvene prednosti za majku i bebu. Neke od zdravstvenih prednosti dojenja traju čak i doživotno! Budući da ima toliko prednosti dojenja, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da majke isključivo doje svoje bebe prvih šest meseci. Nažalost, prema toj preporuci danas se doji samo 40 procenata svih novorođenčadi širom sveta.

Prednosti dojenja za bebu

Prednosti dojenja za bebu su značajne i ne mogu se zameniti formulama. Osim hranljivih materija, Vaše majčino mleko dolazi i sa antioksidansima, enzimima i živim antitelima spremnim da zaštite Vašu bebu od bolesti. Isključivo dojenjem dajete svom detetu najbolju šansu da napreduje i preživi, ali svaka količina majčinog mleka će biti podsticaj za zdravlje vaše bebe.

Prednosti dojenja za mamu

Vaša beba nije jedina koja ubire prednosti dojenja. Dojenje ima mnogo prednosti i za mamu, kako odmah nakon rođenja, tako i dugoročno.

Prednosti dojenja za mamu uključuju:

  • Pomaže kontrakciju uterusa, nakon porođaja
  • Smanjuje menstrualno krvarenje
  • Smanjuje mogućnost začeća u toku peroda intenzivnijeg dojenja
  • Pomaže u gubitku povećane telesne mase