Pređi na sadržaj

Da li mogu da dojim bebu kada sam bolesna?

Ako ste zaraženi gripom ili se samo osećate slabo, možda ćete se zapitati: „Mogu li da dojim dok sam bolesna?“. Kratak odgovor je da, apsolutno! Ne samo da možete nastaviti da dojite kada ste bolesni, već bi trebalo.

Majčino mleko je i dalje najbolja hrana za Vašu bebu, a nastavak dojenja u kontinuitetu omogućiće Vam da nastavite sa proizvodnjom mleka.

Ako imate uobičajenu bolest kao što je prehlada ili grip, dojenjem nećete preneti infekciju na Vašu bebu. Naprotiv, Vaše majčino mleko će sadržati antitela koje je Vaše telo proizvelo za borbu protiv infekcije i ona će pomoći u zaštiti Vaše bebe. Nema potrebe da se odvajate od svoje bebe kada ste bolesni, jer ste je najverovatnije već izložili virusu ili bakterijama pre nego što ste i znali da ste zaraženi. Pranje ruku i druge uobičajene higijenske mere pomoći će zaštiti Vaše bebe od infekcije.

Kada dojenje ukoliko ste bolesni nije preporučeno?

U nekim retkim slučajevima, dojenje tokom bolesti nije dobra ideja, na primer ako imate HIV ili tuberkulozu. Niti se dojenje preporučuje ako se lečite od raka. Ako imate samo običan grip, ali se osećate previše bolesno da biste dojili, pokušajte da izmuzete malo mleka i tražite nekog da Vam pomogne da nahranite bebu. Izmlazanje će Vam pomoći da nastavite proizvodnju majčinog mleka i sprečite da se grudi prepune.

Uzimanje lekova u toku dojenja

Prirodno je da oklevate oko uzimanja lekova dok dojite, a bolesni ste. Proverite sa Vašim lekarom da li je bezbedno da dojite dok pijete propisanu terapiju. Aspirin se, na primer, ne smatra bezbednim za bebe, dok ibuprofen i paracetamol jesu.