Pređi na sadržaj

Ishrana tokom dojenja

Dok dojite, obezbeđujete sve nutritivne potrebe bebe tokom prvih 6 meseci ali vodite računa i o svojoj ishrani. Ali vodite računa i o svojoj ishrani. Veoma je bitno da jedete zdravo i da imate izbalansiranu ishranu. Koja je najbolja hrana u periodu dojenja?

Da li uopšte postoji „ishrana za dojilje“? Zapravo, zdrava ishrana u periodu dojenja je mnogo nalik na zdravu ishranu u bilo koje vreme, i osim ako niste alergični, ne postoji posebna hrana koju treba izbegavati tokom dojenja. Hrana koju jedete zapravo ima ukus Vašeg majčinog mleka i Vaša beba može uživati i u nekim varijacijama.

Najbolja hrana za žene koje doje

Jednostavan način da budete sigurni da jedete najbolju hranu i da unosite dovoljno hranljivih materija je da koristite model tanjira. Prema modelu tanjira, pola Vašeg tanjira treba da bude ispunjeno sirovim ili kuvanim povrćem, a oko jedne četvrtine krompirom, pirinčem, testeninom ili sličnim najbolje celovitim žitaricama. Preostala četvrtina je za proteine. Meso, riba, živina, jaja ili vegetarijanske opcije poput sočiva, pasulja i orašastih plodova su dobri izvori proteina za majke koje doje. Svoj tanjir možete upotpuniti i mlečnim proizvodima kao što su mleko i jogurt. Ne zaboravite da pijete dosta tečnosti dok dojite – dobra ideja je da popijete čašu vode svaki put kada dojite i da svoju ishranu dopunite napitkom posebno formulisanim za dojilje.

Hrana koju treba izbegavati tokom dojenja

Ne postoji spisak namirnica koje treba izbegavati tokom dojenja, ali ako primetite da Vaša beba postaje nervozna ili ima grčeve nakon što pojedete određenu vrstu hrane, pokušajte da je uklonite na neko vreme iz ishrane , a zatim je ponovo uvedite.

Alkohol i dojenje

Najbolji savet je da izbegavate mešanje dojenja i alkohola. Malo je verovatno da će Vašoj bebi naštetiti povremeno uzimanje piva ili čaše vina. Međutim Vašem telu je potrebno 2-3 sata da se oslobodi alkohola iz jednog piva ili čaše vina, pa bi bilo dobro da ne konzumirate alkohol u terminu koji je blizu vremena dojenja.

Gubljenje težine tokom dojenja

Da li ste znali da žene koje isključivo doje, najmanje tri meseca, gube više kilograma od onih koje ne doje? To je zato što trošite mnogo kalorija samo da biste nahranili svoju bebu. Ako ne gubite na težini tokom dojenja ili je gubite previše sporo, pokušajte da smanjite unos slatke hrane i hrane bogate zasićenim mastima. Ako možete da se vratite na težinu koju ste imale pre trudnoće, u periodu od godinu dana, odlično ste!