Pređi na sadržaj

Nedovoljno mleka: Kako povećati proizvodnju

Ukoliko postoji jedna zajednička stvar kod svih majki koje doje, to je zabrinutost da li imaju dovoljno mleka za svoju bebu.

Neke od njih prekinu dojenje ranije nego što su planirale iz brige da beba ne dobija dovoljno mleka. U stvarnosti, majke proizvode više mleka nego što je bebama potrebno, skoro 1000ml dnevno nakon prve dve nedelje dojenja. Ukoliko se i dalje brinete da li imate dovoljno mleka, pročitajte dalje ovaj tekst i saznajte kako možete povećati produkciju mleka.

Kako proizvesti više mleka?

Jednostavno rečeno, proizvodnja majčinog mleka je stvar ponude i potražnje, tako da što više mleka izbacite iz grudi dojenjem ili ispumpavanjem, to će te više mleka proizvesti. Isprobajte ove jednostavne savete da stimulišete proizvodnju mleka:

Smanjite stres. Mazite svoju bebu, idete u šetnju, slušate muziku – uradite šta god vas opušta! Stres je neprijatelj proizvodnje mleka, pa ga izbegavajte ako možete.

Odmorite se. Da, novopečenim majkama je ovo lakše reći nego učiniti, ali pokušajte da odspavate kada beba zadrema i idite rano u krevet kako biste bili sigurni da ćete maksimalno spavati. Ako to nije dovoljno, nemojte se plašiti da tražite pomoć, bilo od člana porodice, prijatelja ili dadilje.

Izmuzavajte mleko. Možda izgleda nelogično, ali što više mleka ispumpate, više ćete ga dobiti.

Redovno ispumpavajte mleko. Nakon što završite, iscedite još mleka rukom da biste potpuno iscedili dojku. I radite to često, 8-10 puta dnevno je idealno za stimulaciju proizvodnje mleka.

Sačekajte sa cuclom/lažom. Sačekajte sa davanjem cucle bebi prvih tri četiri nedelje, dok ne uspostavite ritam i proizvodnju mleka.

Ne zaboravite da pijete! Hidratacija je važna kada dojite, ali se lako zaboravi kada ste fokusirani na potrebe bebe. Ako su vam usta suva, urin je taman ili imate zatvor, velike su šanse da niste pili dovoljno tečnosti. Dobro pravilo je da popijete čašu vode svaki put kada dojite.

Ako isključivo dojite i izgleda da Vaša beba ne napreduje onako kako bi trebalo, ne oklevajte da kontaktirate stručnjaka za dojenje iz Vašeg Doma zdravlja ili porodilišta.