Pređi na sadržaj

Pravilno dojenje

Žene doje od davnina i to je utkano u Vaš i bebin DNK, ali za mnoge nove majke učenje kako da pravilno doje zahteva praksu. I Vi i Vaša beba ste početnici u ovome i možda ćete morati da isprobate nekoliko različitih položaja za dojenje pre nego što se bebino prijanjanje ne usavrši, a tada možete uspostaviti dobar ritam.

Zapamtite, nema idealne pozicije za dojenje – pozicija koja omogućava da dojenje funckcioniše, je u redu.

Refleks za puštanje mleka

Pre dojenja, Vaše telo mora učiniti mleko dostupnim Vašoj bebi kroz refleks puštanja. Ovaj refleks se pokreće automatski kada Vaša beba sisa bradavicu i hormoni u Vašem telu signaliziraju Vašim dojkama da ispuste mleko. Zapravo, za neke žene je dovoljno da samo razmišljaju o svojoj bebi ili čuju bebin plač da aktiviraju refleks puštanja mleka – čak i ako to nije njihova beba! Ponekad mleko krene bez ikakvog posebnog razloga. Ako Vam grudi često cure u nezgodnim trenucima, u grudnjak možete staviti jastučiće za dojke kako biste sprečili da Vam se košulja natopi.

Prijanjanje bebe na bradavicu

Dakle, Vaše mleko je krenulo – sada sve što Vam treba je da Vaša beba pravilno prijanja na bradavicu. Jer čak i ako ne postoji ispravan ili pogrešan položaj za dojenje, postoji pogrešno prijanjanje i to može učiniti dojenje bolnim. Razlog zbog kojeg konsultanti za dojenje uvek govore o bebinom prijanjanju je taj što dobar obuhvat dojke pomaže bebi da dobije najviše mleka i može pomoći u sprečavanju mnogih uobičajenih problema sa dojenjem kao što su bolne bradavice. Dobro prijanjanje je udobno i bezbolno. Ako imate problema sa prijanjanjem Vaše bebe pokušajte ove jednostavne korake:

  1. Držite Vašu bebu blizu i golicajte joj usta sa bradavicom dok ih širom ne otvori.
  2. Usmerite bradavicu ka gornjoj usni Vaše bebe i nagnite joj glavu malo unazad.
  3. Prvo privucite bebinu bradu do dojke i pustite je da se priljubi. Beba treba da obuhvati dojku tako da bradavica bude duboko u ustima.