Pređi na sadržaj

Najčešći problemi tokom dojenja

Potrebno je neko vreme da se beba i Vi uskladite oko dojenja tako da je normalno da početak bude izazovan.

Najčešći problemi u toku dojenja i kako ih prevazići:

Bolne bradavice

Postoji mnogo razloga zašto Vas bradavice bole ili postaju bolne tokom dojenja. Najčešće je u pitanju loše prijanjanje bebe na dojku. Ukoliko imate problem sa bradavicama obratite se patronažnoj sestri ili sestri specijalizovanoj za laktaciju. U međuvremenu, smirite bol u bradavicama i zaštitite bradavice od pucanja nanošenjem prečišćenog lanolina ili balzama u periodima između hranjenja. Ponekad su bolne bradavice uzrokovane infekcijom dojke. Ako je to slučaj, moraćete da kontaktirate svog lekara radi lečenja.

Prepunjenost dojki mlekom

Ako proizvodite više mleka nego što beba pije, Vaše grudi će postati otečene, tvrde, tople i osetljive. Ovo se naziva nagomilavanje mleka koje osim što je zaista bolno može dovesti do drugih problema poput mastitisa. Da bi ste smanjili nadimanje između hranjenja, stavite pakete leda ili ohlađene listove kupusa na grudi kako biste smanjili nadimanje između hranjenja ili izmuzavanja kako biste pomogli da mleko teče.

Začepljen mlečni kanal

Loše prijanjanje bebe na dojku često je krivac kada su u pitanju začepljeni mlečni kanali, ali za to mogu biti krivi i grudnjak koji čvrsto pristaje ili nezgodan položaj za spavanje. Ako imate zapušen mlečni kanal, Vaše grudi obično postaju kvrgave i tvrde, a ponekad i tople na dodir. Čak i ako neprijatnost može da izazove iskušenje da prestanete sa dojenjem, dojenje je najbolja stvar koju možete da uradite u ovom trenutku da bi mleko ponovo počelo da teče. Da biste smanjili začepljeni mlečni kanal, pokušajte sa drugačijim položajem za dojenje, izmuzite mleko nakon dojenja ako je potrebno i pokušajte da masirate dojku dok beba doji. Začepljen mlečni kanal može lako da se pretvori u mastitis, pa je važno da počnete sa lečenjem čim pronađete tvrdo polje na dojci.

Mastitis

Mastitis je zapaljenje dojke koje je uzrokovano prisustvom blokiranih mlečnih kanala. Upala često počinje oticanjem, a simptomi su slični-Vaše grudi su natečene, tvrde, tople i bolne na dodir. Razlika je u tome što mastitis takođe može izazvati iscedak iz bradavica i često je praćen groznicom i drugim simptomima sličnim gripu. Ako dojite i Vaši simptomi ne nestanu u roku od 24 sata, obratite se svom lekaru. Mastitis se obično leči antibioticima.

Previše mleka

Da, i to se dešava. Hormoni, rutinsko ispumpavanje mleka, stres i neefikasan stil dojenja mogu doprineti da Vaše dojke imaju više mleka nego što Vaša beba može da posisa. Postoji mnogo načina da se uspori protok mleka, na primer tako što ćete malo ređe dojiti i pustiti bebu da sisa samo jednu dojku po sesiji hranjenja. Ako to ne pomogne, obratite se patronažnoj sestri ili sestri specijalizovanoj za laktaciju, za više saveta i trikova.

Vazospazam

Kada se krvni sudovi u bradavici prebrzo stežu nakon dojenja, protok krvi je ograničen i možete osetiti pečenje ili bol u dojci. Bradavica takođe može promeniti boju. Ovo se zove vazospazam. Da biste lečili vazospazme, poradite na položaju bebe, držite bradavice pokrivene kada ne dojite i nežno ih utrljajte maslinovim uljem ili balzamom za bradavice između hranjenja.