Pređi na sadržaj

Izgled dojki tokom dojenja

Ono što je najlepše je da oblik i veličina grudi ne određuje Vašu sposobnost da hranite bebu.

Ženske grudi su sačinjene od masnog tkiva, vezivnog tkiva i žlezdi koje proizvode mleko. Takođe su prisutni krvni i limfni sudovi.

Svaka Vaša dojka ima 15-20 režnjeva koji sadrže nekoliko manjih lobula i male grupe takozvanih alveola koje odvode mleko iz dojke. Mleko se zatim transportuje do bradavice preko mlečnih kanala. Bradavica i okolna areola su u nijansi od ružičaste do smeđe, a ponekad postaju veće i tamnije tokom trudnoće. Ovo je verovatno način na koji priroda pomaže Vašoj bebi da prepozna bradavicu kada dojite. Da bi bebi olakšali put do dojke, mlečne žlezde takođe oslobađaju miris koji je uporediv sa mirisom plodove vode u materici.

Da li je bitna veličina grudi?

Žene uobičajeno imaju sličan broj mlečnih žlezdi, imale manje ili veće grudi. Krupnije grudi samo imaju više masnog tkiva. Neke žene takođe imaju veći kapacitet za čuvanje mleka, od drugih žena. Ukoliko Vaše grudi imaju manji kapacitet za čuvanje mleka to samo znači da ćete Vašu bebu malo češće dojiti. Nekada se dešava i da jedna dojka ima veći kapacitet za čuvanje mleka, od druge, što znači da na njoj podoj može duže da traje. I to je sasvim prirodno.

Razvoj dojki tokom dojenja

Od četvrtog do šestog meseca trudnoće, mlečne žlezde počinju da produkuju kolostrum, tečnost punu hranljivih materija kojom će se Vaša beba hraniti tokom prvih nekoliko dana nakon rođenja. Nakon rođenja Vaše bebe, Vaše telo oslobađa hormon prolaktin koji priprema grudi za laktaciju i pokreće proizvodnju pravog majčinog mleka.

Produkcija majčinog mleka

Prvih nekoliko nedelja, Vaše telo proizvodi mleko stimulisano hormonima, ali vrlo brzo potreba bebe određuje količinu mleka koje se proizvodi. Vaše dojke, mogu da proizvedu i do 1 litar mleka, dnevno. Većina tkiva koje proizvodi mleko se zamenjuje vezivnim tkivom, nakon prestanka perioda dojenja.