Pređi na sadržaj

Odvikavanje od dojenja

Prvih meseci života, spavanje i maženje je sve što Vaša beba traži ali oko šestog meseca je Vaša beba spremna da proširi svoj jelovnik i da započne proces odvikavanja od dojenja.

U toku odvikavanja od dojenja Vaša beba uči da žvaće i da jede čvrstu hranu kao i da pije iz čaše.

To ne znači da odmah treba da prekinete dojenje. Majčino mleko i dalje pruža Vašoj bebi neophodne hranljive sastojke, štiti je od razboljevanja i može da pomogne u varenju prve čvrste hrane. Vašoj bebi je mleko neophodno kao glavno piće do 12. meseca i Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da majke doje duže. Drugim rečima, ne osećajte pritisak da prekinete dojenje i ako Vaša beba prelazi lagano na drugačiju vrstu ishrane. Na Vama i Vašoj bebi je kada ćete prekinuti dojenje.

Saveti za odvikavanje od dojenja

Ne postoje pravilni i pogrešni koraci za odvikavanje bebe od dojenja,a ali ovi saveti Vam mogu pomoći da se naviknete na novu rutinu:

  • Postepeno odvikavajte bebu da biste sprečili probleme sa dojenjem kao što su nabrekle grudi i mastitis.
  • Skuvajte seriju hrane za bebe i zamrznite je u posudama za led. Na taj način uvek imate spremnu domaću hranu za bebe kada ste u pokretu.
  • Pustite bebu da dodiruje i drži hranu i nemojte se obeshrabriti ako prvi put ne pojede neke namirnice. Bebi će možda trebati neko vreme da se navikne na nove ukuse i teksture pa samo nastavite da joj nudite raznovrsnu hranu.
  • Pokušajte da jedete zajedno kao porodica što je češće moguće – beba će naučiti gledajući vas.
  • Obratite pažnju na signale vaše bebe i nikada je ne terajte da jede više nego što želi

Budite spremni da bi odvikavanje moglo da uzdrma delikatnu ravnotežu između ponude i potražnje za majčinim mlekom. Popijte do četiri čaše dnevno da biste povećali zalihu mleka i borili se protiv umora.

Odvikavanje bebe od dojenja

Ovo je postupak kada majka doji bebu šest meseci, i zatim ponudi bebi hranu koja se može jesti prstima, bez navikavanja na upotrebu kašike, što je tradicionalni način privikavanja bebe na čvrstu hranu.

Umesto pirea, beba dobija „hvatljive“ komade iste čvrste hrane koju jede porodica, na primer voće, povrće, meso, sir, dobro kuvana jaja, hleb, testeninu i većinu ribe. Beba sama odlučuje šta i koliko će jesti i jede svojim tempom, a majka nudi dojku dok beba ne izgubi interesovanje za dojenje.

Mnogi roditelji veruju da je ovaj vid odvikavanja zdraviji način za odvikavanje bebe od dojenja i za uvođenje čvrste hrane, jer uči bebu da sama reguliše svoj unos hrane. Bez obzira na to kako odlučite da odviknete svoju bebu, uvek pokušajte da budete usklađeni sa potrebama svoje bebe. Praćenje Vašeg instinkta može mnogo da doprinese uspešnom odvikavanju.